Eu cred ca brandurile de notorietate globala pot contribui la insanatosirea organismului imobiliarelor din Romania, prin suflul proaspat pe care-l aduc, prin cunoasterea unor tehnici neaprofundate local dar devenite unelte de zi cu zi in aceste branduri, prin pregatirea superioara a agentilor in privinta colaborarii dintre ei si a satisfacerii cerintelor clientului.
Eu personal, agent imobiliar in Bucuresti din 1992, pot spune ca am o experienta destul de vasta in domeniul tranzactiilor imobiliare si lucrului cu clientii pe piata din Bucuresti si cu toate astea , dupa afilierea la RE/MAX, am descoperit ca eram un mic copil in privinta cunostintelor de specialitate pe planul relatiilor cu clientii, a organizarii bazei de date proprii , a tehnicilor de negociere si inchidere a unui contract(normal ca inainte ma consideram si eu un As in materie !).
Eu spun ca sunt un inotator care am reusit ani de zile sa ma tin la suprafata si sa nu ma inec, crezand ca fac performanta iar acum dobandesc tehnici care sa-mi permita sa ma inscriu intr-o cursa de viteza !
Asa ca inteleg parerea unor oameni cu mare experienta pe piata dar neafiliati unor asemenea case mari ca "aceste branduri nu au succes in Romania" doar ca o reactie de respingere a ceva nou si necunoscut care poate deveni periculos pentru concurenta.
Vestea buna este ca avem foarte mult potential in privinta colaborarii intre agenti la inchiderea tranzactiilor, si aici as semnala inceputul MLS-ARAI care chiar daca demareaza mai greu(unii s-ar putea grabi sa proclame ca nu are succes in Romania) este primul pas catre schimbarea in bine. Normal ca nu toata lumea se inghesuie in MLS! Este greu ca agent roman cu experienta romaneasca sa incepi sa crezi in exclusivitati si sa reprezinti de obicei o singura parte de azi inainte! Este greu sa semnezi un contract de 6% cu vanzatorul care era obisnuit sa ofere 1-2%! (Noi inca nu ne-am inscris desi lucram in propriul sistem MLS, dar despre asta cu alta ocazie).
Numai ca imbunatatirea colaborarii va duce la inmultirea tranzactiilor, ceea ce va rezulta in mai multi clienti multumiti, lucru care este indispensabil pentru schimbarea parerii opiniei publice despre agentii imobiliari. La acest obiectiv brandurile "straine" vor aduce si ele o contributie decisiva . Ele au "know-how" despre bunele practici din pietele normale pe care-l aplica si in Romania.
Sigur ca sunt voci ingrijorate care spun ca Romania este o tara atipica si ca aici acest know-how este irelevant si ca mai bine lucram cum am invatat, adica fara contract, fara asigurare, cu tzepe, cu colaborari numai intre rude, etc.Mereu vor fi astfel de voci!
Chiar daca "brandurile acestea" vin foarte bine echipate pentru castigarea succesului si a cotei de piata pe care au realizat-o si in alte parti ale lumii si chiar daca unii colegi sunt ingrijorati, asa cum bine spunea Cristian Clenciu, "fiecare are un loc in aceasta meserie, daca este serios, muncitor si perseverent".
Voi ce parere aveti?
Read more...