Imobiliarele...incotro ?
Acum circa un an, in toamna 2008, incepea sa fie foarte clar ca lucrurile merg rau.
Nu mai suna telefonul.
Nu mai aveam vizionari cu clienti.
Nu mai apareau comentarii si analize optimiste.
Tranzactii la care se lucra de luni de zile se anulau brusc.
Investitori cu care lucram de ani de zile se pierdeau in ceata.
Acum, la un an de la inceputul panicii generate de criza in Romania, lucrurile s-au mai asezat.
In sensul ca toata suflarea s-a obisnuit cu gandul ca piata este a cumparatorilor.
Preturile nu mai au o variatie nebuna nici in sus nici in jos.
Timpul necesar unei tranzactii s-a extins la luni si chiar mai mult.
Negocierile de pret si mod de plata sunt altfel.
Clientii vanzatori si cumparatori s-au scolit , isi fac temele si sunt mult mai flexibili si mai dispusi sa discute, sa observe si sa analizeze variante care de care mai surprinzatoare in negociere, constienti ca fiecare in parte nu detine adevarul si puterea iar partea “adversa” are si ea dreptul la o tranzactie cat mai satisfacatoare.
Ce fac agentii imobiliari ?
Sunt ei mai uniti, mai scoliti, mai sofisticati ?
Este clar un singur lucru. Daca numarul tranzactiilor s-a injumatatit si daca pretul proprietatilor s-a injumatatit in medie fata de anul trecut rezulta ca in mare veniturile agentilor imobiliari pe intreaga piata sunt cel mult un sfert din cele care erau in 2008.
Multe agentii imobiliare s-au inchis, departamente intregi ale firmelor cu rezonanta s-au restructurat, multi agenti imobiliari s-au lasat de meserie.
S-a produs o decantare . Prin disparitia din industrie a celor care nu mai castigau comisioane s-a produs o crestere a valorii grupului celor ramasi. Cei care au supravietuit sunt cei care ofera mai multa calitate in servicii si fac fata concurentei de pe piata.
Este insa nevoie in continuare de sporirea calitatii serviciilor pana la un punct in care opinia publica sa inceapa sa perceapa agentul imobiliar ca pe un partener de nadejde si de incredere.
Pentru asta este clar ca agentii trebuie sa aiba un cod etic si sa se intoarca la scoala pentru a fi mai performanti. Este nevoie de metode unitare, proceduri de lucru si colaborare.
O mare speranta s-a nascut la inceputul anului prin anuntul ca ARAI (Asociatia romana a agentiilor imobiliare) se transforma in asociatie profesionala, introduce asigurarea de malpraxis, codul etic al agentului imobiliar si MLS ca sistem de colaborare si maximizare a rezultatelor fiecarui membru. Marea majoritate a agentilor imobiliari au salutat aceasta initiativa ca pe o renastere a industriei de real estate.
Din pacate totul a fost o iluzie, totul a fost compromis de indecizia sau mai degraba de impotrivirea “greilor” din ARAI si s-a ratat astfel o ocazie extraordinara de intrare in normalitate.
In loc sa-si lege numele de reformarea serviciilor imobiliare romanesti ARAI a preferat sa naruie toate sperantele comunitatii agentilor imobiliari.
Oare vom putea avea vreodata si noi agentii imobiliari o organizatie puternica , de importanta nationala, cu care sa ne mandrim, asa cum au mai norocosii nostri colegi evaluatori ?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu