luni, 2 august 2010

Construcţiile edificate până în anul 2001 fără autorizaţie de construire pot fi intabulate

Construcţiile edificate până în anul 2001 fără autorizaţie de construire pot fi intabulate, în vederea introducerii acestora în circuitul juridic civil, prin înscrierea în cartea funciară. Acest lucru se poate realiza în baza noii Ordonanţe de Urgenţă (64/2010), care modifică Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare. Intabularea acestui tip de construcţii se efectuează în baza certificatului emis de primar, prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, precum şi în evidenţele fis­cale. Prin această reglementare, cetăţenii vor putea dovedi dreptul de proprietate asupra construcţiilor edificate pe terenul lor, fără a mai promova acţiuni în instanţele de judecată, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
De asemenea, noul act normativ creează posibilitatea înscrierii construcţiilor pe stadii de execuţie, ceea ce va permite cetăţenilor să tranzacţioneze sau să ipotecheze chiar şi clădirile aflate în curs de edificare.
Noul act normativ defineşte clar etapele necesare pentru înregistrarea sistematică a imobilelor în cadas­tru şi cartea funciară, stabilindu-se o procedură administrativă pentru identificarea proprietarilor şi a posesorilor de terenuri şi construcţii, astfel încât, în momentul finalizării acestor lucrări, să poată fi inventariate şi înregistrate în cadastru şi cartea funciară, inclusiv imobilele pentru care deţinătorii acestora nu au acte de proprietate.
Prin această ordonanţă de urgenţă se instituie Programul Naţional pentru înregistrarea proprietăţilor imobiliare în evidenţele de cadastru şi carte funciară, pe baza planului multianual.
De asemenea, prin modificările aduse Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare, au fost simplificate procedurile de dezmembrare a imobilelor grevate de sarcini şi cele care privesc comasarea imobilelor învecinate aparţinând unor proprietari diferiţi.
Actul normativ defineşte prima înregistrare a imobilelor în cadastru şi cartea funciară, care se efectuează în baza actului de proprietate şi a documentaţiei cadastrale întocmite potrivit dispoziţiilor legale. Totodată, potrivit noilor reglementări, titlurile de proprietate emise în baza legilor de restituire a proprietăţilor funciare, vor fi înscrise din oficiu în cartea funciară, pe baza planurilor parcelare validate de comisia judeţeană de aplicare a legilor de restituire a proprietăţilor funciare şi recepţionate de către oficiul teritorial.
Modificările şi completările introduse prin ordonanţa de urgenţă creează premisele pentru ca, până la data de 31 decembrie 2014, titularii sarcinilor înscrise în registrele de transcripţiuni-inscripţiuni să solicite deschiderea cărţilor funciare pentru imobilele în cauză şi reînnoirea sarcinilor, în condiţiile noilor dispoziţii legale, cu scutire de la plata tarifelor şi sub sancţiunea inopozabilităţii vechilor înscrieri.

Preluare din COTIDIANUL BURSA
02.08.2010

0 comentarii:

Despre mine

Fotografia mea
Bucuresti, Romania
I am a real estare agent since 1992 and an authorised appraiser since 2005. Over 500 valuation reports for hundreds of clients.
Always looking for value everywhere and in everything! This need for value is due to my mission of delivering it to my customers.

About This Blog

Stiri imobiliare Realitatea

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP