joi, 5 august 2010

EVALUAREA DREPTURILOR LITIGIOASE

In ultima vreme apare din ce in ce mai mult cerinta de a estima valoarea unor drepturi litigioase la cererea celor care doresc sa le vanda/cesioneze.


Sunt mostenitori ai unor fosti proprietari, expropriati pe timpul socialismului/comunismului, care au inceput demersurile administrative sau judecatoresti de revendicare a drepturilor reale imobiliare si care s-au impotmolit in hatisurile birocratice sau din sistemul nostru juridic, au obosit sa lupte si vor sa transforme in ceva bani drepturile pe care le-ar putea recastiga asupra uneia sau mai multor proprietati.


Exista o piata a acestor “bunuri” pentru ca exista cerere pentru asa ceva. Sunt oameni care au energia si mijloacele dar mai ales stiu cum sa rezolve astfel de dosare.


Poti aprecia usor care e valoarea de piata a unui imobil cu acte de proprietate folosind metodologia consacrata prin Standardele Internationale de Evaluare. Aceste Standarde nu se aplica insa si la drepturile de creanta/litigioase.


Evaluarea drepturilor litigioase se face prin aprecierea gradului de risc al investitorului raportat la valoarea de piata a bunului in situatia finalizarii actelor.

Riscul este legat de aparitia ulterioara a unor elemente care incetinesc sau stopeaza procesul administrativ sau juridic de revendicare a dreptului de proprietate.

Orice schimbare de legislatie in domeniul restituirii poate genera pierderi investitorilor care au cumparat drepturi litigioase.


In consecinta, la afirmatia: “Am un dosar si vreau sa-l vand” se raspunde de obicei cu: “sa vedem in ce stadiu este si daca ma intereseaza iti voi face o oferta”

0 comentarii:

Despre mine

Fotografia mea
Bucuresti, Romania
I am a real estare agent since 1992 and an authorised appraiser since 2005. Over 500 valuation reports for hundreds of clients.
Always looking for value everywhere and in everything! This need for value is due to my mission of delivering it to my customers.

About This Blog

Stiri imobiliare Realitatea

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP