REEVALUEAZA ACUM IMOBILELE ACHIZITIONATE IN 2007-2008 !
Daca profitati acum de prabusirea valorilor de piata ale imobiliarelor puteti face economii importante la impozitul pe cladirile societatilor comerciale.
Calculul impozitului datorat de persoanele juridice
(1) in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
(2) Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
(3) Valoarea de inventar a cladirii este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare.
(6) in cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 5% si 10% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare.
(8) Impozitul pe cladiri se aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii.
Diferenta care se poate economisi fata de anii precedenti depinde de momentul in care au fost cumparate imobilele si de cat de repede compania solicita reevaluarea acestora, chiar fara sa astepte trecerea celor trei ani fiscali.
Astfel, pentru un imobil apartament care in 2007 sau 2008 a fost cumparat cu 400.000 Euro, se plateste un impozit anual de 6.000 euro. La o reevaluare efectuata acum, al carei cost este de 200-300 de Euro, valoarea proprietatii ar fi de 250.000 Euro, iar impozitul ar scadea la 3.750 euro, profitul net pentru firma-proprietar fiind de 2.250 Euro/an.
La cladirile de birouri valorile au scazut doar cu circa 15-30% dar datorita suprafetelor mari si economia de impozitare este foarte mare, de zeci sau chiar sute de mii de Euro.