Valoarea imobilelor depreciata datorata crizei financiare globale = cea mai buna situatie pentru reevaluarea patrimoniului imobiliar al companiilor
"In ultimele trei luni din 2008 si la inceputul acestui an piata imobiliara din Romania a intrat in picaj. In aceasta perioada proprietatile din Romania s-au depreciat cu pana al 30% si inca exista potential de scadere. In ceea ce priveste preturile, fata de maxime, ma astept la o reducre a acestora cu 50% in cazul pietei imobiliar rezidentiale si cu pana la 90% in cazul terenurilor", a declarat Adrian Crivii, directorul general al Darian, companie specializata in evaluarea de proprietati imobiliare .
Sa dam un exemplu simplu:
Firma WWW din Bucuresti a cumparat acum 3 ani in decembrie un spatiu comercial la parter de bloc in cartierul Pantelimon cu suma de 100.000 Euro. Si-a introdus activul in contabilitate la valoarea de schimb din momentul cumpararii si a platit in fiecare an 1,5% impozit, adica (circa 60 milioane lei vechi, adica 5 milioane pe luna)
Anul trecut in iulie managerul - un om prevazator si ordonat se gandea sa-si faca reevaluarea, sa nu fie surprins de impozitul majorat la 10% !! in cazul depasirii termenului de 3 ani de la achizitie/ultima reevaluare, cu toate ca termenul expira la sfarsitul lui 2008.
In iulie 2008 criza nu incepuse sa-si produca efectele vizibile in toata societatea romaneasca, imobiliarele erau inca “pe val”, se dadeau credite si dezvoltatorii erau inca optimisti, apartamentele vechi se vindeau inca a doua zi de cand proprietarul vorbise cu administratorul blocului si cu colega de birou despre intentie….
Managerul a luat legatura cu un evaluator pentru executarea lucrarii, au semnat contract cu termen si tarif si peste catva timp evaluatorul i-a predat lucrarea, si-a incasat onorariul si gata. Surpriza! Spatiul era evaluat la 850.000 Euro!(de altfel chiar era valoarea de piata corecta din iulie 2008) 1,5% reprezenta mai mult decat 10% din valoarea veche si chiar nu avea rost sa se prezinte la Fisc astfel.
In decembrie, acelasi evaluator i-a refacut lucrarea la 350.000 Euro, rezultat justificat pe piata in plina criza de la sfarsitul anului. Managerul trebuie sa scoata de 3 ori si jumatate mai mult dar nu de 6,7 ori mai mult ca pentru impozitul penalizator de 10%.
Desi valorile de azi sunt inca mai mari decat cele de acum 3 ani, totusi ele au scazut mult fata de varful balonului imobiliar de asta vara.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu