vineri, 20 martie 2009

Studiu NewsIn

Evoluţia pieţelor financiare se resimte şi în performanţele sectorului imobiliar. Mai mult sau mai puţin afectaţi jucătorii locali se văd nevoiţi să îşi schimbe strategiile. O arată şi analiza realizată de NewsIn asupra pieţei imobiliare.
Sectorul rezidenţial şi cel al terenurilor sunt cele mai afectate de criza economică şi financiară. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale analizei realizate de agenţia de presă NewsIn pe piaţa imobiliară în primele 3 luni ale anului. 62% din respondenţi declară că suferă în mare şi foarte mare măsură din pricina problemelor actuale.
Pentru a face faţă crizei, circa 40% din companii au redus cheltuielile, în timp ce 20% nu au reacţionat în niciun fel. Totodată aproape 68% din cei chestionaţi susţin că tranzacţiile sunt blocate, iar 86% asociază acest fapt cu starea de expectativă a clienţilor. Comparativ cu începutul lui 2008, operaţiunile de vânzare-cumpărare au scăzut cu 90%.
Situaţia din piaţă a fost generată şi de dificultăţile de finanţare, dar şi de percepţia negativă a clienţilor cu privire la corectitudinea preţurilor. Aceşti factori au generat o stare de aşteptare ori de amânare a comportamentului de cumpărare.
Cel mai afectat este sectorul apartamentelor vechi, acolo unde preţurile au coborât cu 30 până la 50%, în vreme ce pe cel nou deprecierile au mers până la 25%.
În opinia a 88% din respondenţi imobilele vechi au fost supraevaluate, iar 46% dintre ei cred că pe segmentul nou costul este în general corect. Ca o consecinţă, valoarea proprietăţilor vechi ar putea coborî în următoarea perioadă cu aproximativ 36%, iar cea a celor noi cu 21%.
Criza i-a luat prin surprindere pe jucătorii imobiliari. Asta face ca 22% dintre ei să nu poată estima cât va dura, în vreme ce 26% cred că piaţa se va dezgheţa în 1-2 ani. Revenirea sectorului de real estate este asociată cu reluarea finanţărilor şi scăderea preţurilor imobilelor până la un nivel considerat acceptabil de către cumpărători.
Până atunci însă, majoritatea dezvoltatorilor intervievaţi se aşteaptă la o amânare a proiectelor rezidenţiale programate a începe în acest an, cât şi la probleme de finalizare a celor demarate deja. Principalele măsuri adoptate în această perioadă sunt introducerea sistemului de rate direct de la dezvoltator şi reducerea marjelor de profit. Cât priveşte companiile imobiliare, comportamentul adoptat este de reconfigurare a activităţii.
Analiza realizată de agenţia de presă NewsIn a vizat dezvoltatori şi companii imobiliare, cât şi instituţii financiar-bancare. Cercetarea cantitativă a cuprins un eşantion de 190 de companii, cu 10 până la 100 de angajaţi şi o cifră de afaceri mai mare de 500 de mii de lei.
Diana Gherghiţă, editor The Money Channel

0 comentarii:

Despre mine

Fotografia mea
Bucuresti, Romania
I am a real estare agent since 1992 and an authorised appraiser since 2005. Over 500 valuation reports for hundreds of clients.
Always looking for value everywhere and in everything! This need for value is due to my mission of delivering it to my customers.

About This Blog

Stiri imobiliare Realitatea

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP